PLC یک دستگاه الکترونیکی است که برای کنترل و اتوماسیون فرآیندهای صنعتی و تجاری از آن استفاده میشود. از این دستگاهها عموماً در صنایع تولیدی، خطوط تولید، سیستمهای اتوماسیون ساختمانی و سایر بخشهای صنعتی استفاده میشوند.
اگر پی ال سی ها را درست و اصولی نصب کرده باشید و دارای برنامهی دقیقی باشند، کمتر پیش میآید نیاز به تعمیرات تخصصی داشته باشند. ولی بهطور کلی، علتهای بارزی وجود دارد که پی ال سی ها دچار مشکلات میشوند. اگر شما نیز به مشکل با پی ال سیتان برخورده اید، با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی “علت خرابی پی ال سی” ها بپردازیم.
دربارهی پی ال سی
PLCها (Programmable Logic Controller) برنامهریزی شده و برای اجرای کارهای مشخص و تحت شرایط خاص طراحی شدهاند. آنها از ورودیهای مختلفی مانند سنسورها و سیگنالهای دیجیتال و آنالوگ بهره میبرند و با توجیه برنامههای خود و براساس منطق برنامهریزی شده، خروجیهای متناسب را تولید میکنند. این خروجیها میتوانند به عناصری مانند موتورها، شیرها و دیگر وسایل کنترلی و اتوماسیونی متصل شوند و آنها را اتوماسیون کنند. یکی از مزیتهای PLC ها این است که آنها به صورت قابل تنظیم و قابل برنامهریزی هستند به عنوان مثال با تغییر برنامهریزی PLC میتوان وظایف و کنترلهای مختلف را بر روی یک سیستم انجام داد. این قابلیت میتواند در تغییرات فرآیند تولید و سیستمهای اتوماسیون بسیار کاربردی باشد.
برنامهریزی PLC معمولاً با استفاده از نرمافزارهای تخصصی صورت میگیرد و بسته به نوع و مدل PLC، زبانها و روشهای برنامهریزی میتوانید از روشهای مختلف برنامهریزی استفاده کنید. در کل، PLC ها یک نقش کلیدی در کنترل فرآیندهای صنعتی و اتوماسیون صنعتی دارند و بهبود بهرهوری، دقت و اطمینان را در فرآیندهای صنعتی فراهم میکنند.
عملکرد پی ال سیها
PLC به عنوان یک کنترلر صنعتی، با ترکیب سختافزار و نرمافزار عمل میکند. زمانی که یک PLC برای کنترل یک فرآیند صنعتی استفاده میشود، مراحل زیر را طی میکند:
ورودیها
PLC ورودیهای متنوعی را میپذیرد که شامل سنسورها، سیگنالهای دیجیتال و آنالوگ است. این ورودیها اطلاعات مربوط به وضعیت و شرایط فرآیند را به PLC ارائه میدهند.
برنامهریزی
با استفاده از یک نرمافزار برنامهریزی PLC، برنامهای تحت زبانهای برنامهنویسی خاص (مانند نمودار سیمبولیک گرافیکی یا زبان برنامهنویسی مانند Ladder Logic) نوشته میشود. این برنامه شامل تعریف وظایف و کنترلهای لازم برای فرآیند است.
فرآیند اجرا
پس از برنامهریزی، برنامه به PLC انتقال داده میشود و فرآیند اجرای برنامه آغاز میشود. PLC بر اساس برنامه، ورودیها را مانیتور کرده و بر اساس شرایط برنامهریزی شده، تصمیمگیریها را انجام میدهد.
تصمیمگیری و پردازش
با توجه به ورودیهای دریافتی و برنامهریزی شده، PLC تصمیمگیری میکند که کدام اقدامات باید انجام شود. این شامل تغییر وضعیت خروجیها میشود که ممکن است شامل روشن و خاموش کردن دستگاهها، کنترل سرعت یک موتور، یا تنظیم ولتاژ یک ولو و غیره باشد.
خروجیها
پس از تصمیمگیری و پردازش، PLC خروجیهای مرتبط را تولید میکند. این خروجیها ممکن است به دستگاههایی مانند موتورها، سروو موتورها، ولوها، شیرها و سایر وسایل کنترلی وصل شوند و آنها را براساس وظایف برنامه کنترل کنند.
PLC در طول این فرآیند به صورت پیوسته و با سرعت بالا ورودیها را مانیتور کرده، تصمیمگیری کند و خروجیها را تولید میکند. این فرآیند به تکرار و بهبود دائمی تحت نظارت برنامهریزی PLC ادامه مییابد تا فرآیند صنعتی به طور مداوم و بهینه کنترل شود.
علت خرابی پی ال سی
هر سیستمی یک روزی به هر دلیلی دچار نقص فنی و مشکل خواهد شد. در ادامه به برخی از مهمترین دلایل خرابی پی ال سی اشاره شده است.
خرابی سختافزاری
مانند خرابی قطعات الکترونیکی، خرابی منبع تغذیه، خرابی مدارهای ورودی و خروجی و سایر قطعات سختافزاری موجود در دستگاه. عواملی مانند خرابی قطعات فیزیکی، عدم اتصال صحیح، آب خوردگی، دمای بیش از حد، اشکال در سیمکشی و اتصالات، و نوسانات ولتاژ میتوانند سبب خرابی سختافزاری شوند.
- خرابی قطعات الکترونیکی: خطاهای سختافزاری ممکن است بر اثر خرابی قطعات الکترونیکی درون PLC رخ دهند.
- خرابی منبع تغذیه: عدم عملکرد صحیح منبع تغذیه میتواند به خرابی PLC منجر شود.
- خرابی مدارهای ورودی و خروجی: اشکال در مدارهای ورودی و خروجی میتواند عملکرد درست PLC را تحت تأثیر قرار دهد.
خرابی نرمافزاری
مشکلات نرمافزاری میتواند به صورت خرابی برنامهریزی PLC یا اشکال در فرآیند برنامهریزی و اجرا باشد. خطاهای برنامهنویسی، تداخل بین برنامهها، نقص در الگوریتمها، خطاهای پیکربندی و سایر عوامل مشابه میتوانند باعث خرابی نرمافزاری شوند.
- خطاهای برنامهنویسی: خطاهایی که در برنامهنویسی PLC رخ میدهند و منجر به عملکرد نادرست و ناپایدار PLC میشوند.
- تداخل بین برنامهها: زمانی که برنامههای متعدد در PLC اجرا میشوند و تداخلهایی بین آنها رخ میدهد، ممکن است خطاها به وجود آیند.
- خطاهای پیکربندی: خطاهایی که در تنظیمات و پیکربندی PLC رخ میدهند و منجر به ناهماهنگی و عملکرد نادرست میشوند.
خطاهای انسانی
خطاهایی که به دلیل نادیده گرفتن توصیههای سازندگان، خطاهای در برنامهریزی و پیکربندی، خطاهای نصب و راهاندازی نادرست و سایر خطاهایی که به دلیل عملکرد نادرست اپراتورها یا فنیها رخ میدهد.
- خطاهای نصب و راهاندازی: خطاهایی که در فرآیند نصب و راهاندازی PLC رخ میدهند و تأثیر منفی بر عملکرد آن دارند.
- عملکرد نادرست اپراتور: استفاده نادرست از PLC توسط اپراتور و عدم رعایت دستورالعملها ممکن است به خطاهای عملکردی منجر شود.
سوء استفاده
استفاده نادرست از PLC و عملکرد خارج از محدودههای طراحی شده، مانند بار زیاد، انتقال ناصحیح اطلاعات و سایر عملکردهای متناقض با شرایط عادی، ممکن است منجر به خرابی PLC شود.
عوامل محیطی
شرایط محیطی غیرعادی مانند آلودگی شدید، رطوبت بالا، گرد و غبار، ارتعاشات شدید، شوک الکترومغناطیسی و نوسانات دما میتوانند عمر و عملکرد PLC را تحت تأثیر قرار دهند و در نتیجه خرابی آن را به همراه داشته باشند.
- شرایط محیطی نامناسب: شرایط محیطی غیرعادی مانند رطوبت بالا، گرد و غبار، ارتعاشات شدید و نوسانات دما ممکن است باعث خطاها و خرابی PLC شوند.
- تداخلات الکترومغناطیسی: تداخلات الکترومغناطیسی ممکن است سبب خطاهای ناشی از نویز و تداخل در سیگنالها شود.
- این فقط چند مثال از خطاهای معمول در PLC هستند و خطاها و علل آنها میتوانند بسته به شرایط و عوامل محیطی و کاربرد متفاوت باشند.
مشکلات رایج PLCها
در سیستمهای کنترل پی ال سی، ممکن است مشکلاتی پیش آید. خرابی پی ال سی ها میتواند داخلی، یا خارجی باشد.
ما اینجا به بررسی چند مورد بارز، که احتمالا مشکل شما هم هست، میپردازیم.
1. خطاهای برنامه plc
- گزینه ویرایش را انتخاب کنید.
- سپس “تایید پروژه” را فشار دهید. با این کار برنامه از لحاظ خطا و مشکل بررسی و بازبینی خواهد شد.
خطاهای منطقی رایج را پیدا کنید. میتوانید عیبیابی را با شناسایی خروجیهایی که درست کار میکنند و آنهایی که نتیجهی درستی نمیدهند مورد بررسی قرار دهید.
2. خرابی ماژول ورودی و خروجی
این مورد، جزو شایع ترین علتهای خرابی پی ال سی است.
از ویژگیهای آشکار آن هم میتوان به توقف ناگهانی حین انجام یک فرآیند یا عملکردی نامنظم و غیر اصولی اشاره کرد.
در این وضعیت، مهندس مربوطه میتواند به شما در این امر کمک کند.
- متوقف شدن توالی در ابتدا باید مشخص شود. مشکل در یک نقطه ماژول ورودی و خروجی خاص تعیین میشود.
- هنگامی که این مشکل شناسایی شد، مهندس میتواند مشکل اصلی را پیدا کند و قطعات جایگزین لازم را با خود بههمراه داشته باشد زیرا در اکثر اوقات مشکل از خطاهای پیکربندی پی ال سی، قطع کنندههای مدار سهگانه یا خرابی VDC باشد. همچنین، میتواند مشکل از سیمکشی دستگاه باشد.
3. خرابیهای ورودی plc
در این مورد، باید پی ال سی شما از لحاظ محافظت و سیمکشی مناسب باشد. میتوانید منبع مشکل را با مقایسه وضعیت ورودی و خروجی که احساس میکنید مشکوک هستند، چک کنید. در انتها، ال ای دی ورودی را برای وضعیت ورودی و خروجی مانند دیگر اجزا بررسی کنید. برای حل مشکلات ورودی در PLC ، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- بررسی سیمکشی: مطمئن شوید که سیمها به درستی به ورودیهای PLC وصل شده باشند.
- بررسی منابع تغذیه: منابع تغذیه باید به درستی به PLC متصل باشند و ولتاژ مناسبی داشته باشند
- بررسی وضعیت ورودی: با استفاده از ابزارهای اندازهگیری مانند فلوکس متر، از ورودیها و وضعیت سیگنالهای الکتریکی بررسی کنید.
- بررسی خروجی PLC: اگر ورودیها به درستی عمل نمیکنند، باید خروجیها را نیز بررسی کنید.
- بررسی وضعیت LED: معمولاً PLC دارای LEDهای نشاندهنده وضعیت ورودیها و خروجیها است. این LEDها به شما کمک میکنند تا وضعیت هر ورودی را بررسی کنید.
- بررسی برنامه PLC: برنامه PLC را مورد بررسی قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که الگوریتم و منطق کنترل به درستی پیادهسازی شده باشند.
4. ماژول پردازنده
- ابتدا به سراغ چراغها میرویم.
- چراغ run باید سبز و روشن باشد. این چراغ نشاندهنده این است که کارت پی ال سی در حالت روشن قرار دارد.
- چراغ بعدیbatt است، اگر این چراغ قرمز است، باتری شما باید عوض شود.
- البته فراموش نکنید که هرزمانی پی ال سی تشخیص داد سطح باتری پایین است، اقدام به تعویض آن کنید. میدانید که در صورت خرابی باتری، برنامه پی ال سی بهسرعت از بین میرود.
- بهطورکلی باتری ها را باید هر پنج سال یکبار تعویض کنید.
5. اصل بودن قطعات
اطمینان پیدا کنید تمامی قطعات استفاده شده در دستگاه، اصل و با کیفیت هستند. همانطورکه میدانید، فیک و قلابی بودن قطعات دستگاه به مرور زمان باعث خرابی و مشکل در برنامهی پی ال سی ها میشوند و مشکلات جدی را برای دستگاه رقم میزنند.
ارورهایی که در سیستم اتوماسیون صنعتی نمایش داده میشود به چه معنی است؟
برخی از سیستمهای اتوماسیون خطاهایی را به نمایش میگذارند که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است.
- I/O Error: این مشکل زمانی بهوجود میآید که مشکل در ورودیها و خروجیهای PLC، وجود داشته باشد. پس زمانیکه این ارور را مشاهده کردید به دنبال قطعی در اتصالات ورودی/خروجی یا خرابی قطعات سختافزاری باشید.
- Memory Error:
زمانیکه مشکل در حافظه داخلی PLC وجود داشته باشد، این خطا به نمایش گذاشته میشود.
- Communication Error:
این خطا به معنی خطای ارتباطی است، علت این ارور میتواند مشکل در ارتباط بین PLC و سایر دستگاهها یا شبکه، مانند خرابی کابل ارتباطی یا تنظیمات نادرست ارتباطی باشد.
- Program Error:
Program Error یا خطای برنامهریزی از جمله مهمترین خطاها در برنامهریزی PLC میتوان به مواردی مانند خطا در الگوریتمها، برنامههای منطقی نادرست یا تداخل در بین برنامهها اشاره کرد.
- Overload Error:
خطای بار زیادی زمانی به نمایش گذاشته میشود که بار زیادی بر روی PLC و مدارهای ورودی/خروجی قرار گرفته باشد این موضوع باعث میشود که عملکرد صحیح آن را مختل میکند.
- Power Failure:
زمانیکه برق مورد نیاز برای دستگاه پی ال سی قطع باشد یا تامین نیرو با مشکل جدی روبهرو شده باشد، این خطا برای کاربران به نمایش گذاشته میشود.
این فقط چند مثال از خطاهای معمول در PLC هستند و ممکن است در هر نوع PLC و سیستم خاص، خطاهای متفاوتی نمایش داده شوند. همچنین، توجه داشته باشید که توصیف خطاها و نمایش آنها ممکن است با توجه به سازنده و مدل PLC متفاوت باشد.
سخن پایانی
PLC به عنوان یک پردازشگر لوازم مصرفی، نقش بسیار مهمی در کنترل و اتوماسیون فرآیندهای صنعتی دارد. آنها قابلیت برنامهریزی و پیکربندی برای انجام وظایف مختلف را دارند و با استفاده از ورودیها و تصمیمگیریهای منطقی، خروجیهای مربوط را تولید میکنند. با این حال، خرابیها ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهند، از جمله مهمترین خطاهای پی ال سی میتوان به مواردی مانند خطاهای سختافزاری، نرمافزاری، انسانی و محیطی اشاره کرد. برای جلوگیری از خرابی و افزایش عمر و عملکرد PLC، مراقبت و نگهداری مناسب از دستگاه و برنامههای برنامهریزی ضروری است. همچنین، استفاده از استانداردهای صحیح برای برنامهریزی و پیکربندی PLC و آموزش کاربران درست از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این نوشته، به مشکلاتی که باعث میشوند تا پی ال سی ها دچار خرابی شوند اشاره کردیم.اگر چنین مشکلی دارید، ابتدا به نکات گفته شده عمل کنید، بررسی کنید و ببینید مشکل از کجاست. گاهی میتوان مشکل را خود فرد حل کرد و به سادگی با عیبیابی غیرتخصصی کار را به اتمام رساند. اما اگر چنین نیست و متوجه شدید مشکلی جدیتر در این زمینه دارید، از متخصص کمک بگیرید تا مراحل تخصصی کار را پیش بگیرد.
فروشگاه صنعتی تولید دیتا توزیع کننده انواع ترموکوپل در ایران است. شما می توانید برای افزایش اطلاعات عمومی به مقالات، plc چیست و رله چیست ،پروفی باس مراجعه کنید.